Co się pije w Turcji

Jak wiadomo, Turcja słynie z naprawdę pysznych potraw. Któż z nas bowiem nie zajadałby się przez ostatnie lata kebabami? Chyba nie ma w Polsce takiej osoby. Turcja to przede wszystkim bogactwo, jeśli chodzi o mięsa. Je się w szczególności baraninę, ale nie pogardzi się też jagnięciną, wołowiną oraz drobiem. Do najbardziej znanych tureckich potraw można spokojnie zaliczyć, nie tylko kebab, ale także potrawy przygotowane z baranich głów, podrobów czy też jąder, co uchodzi za największych przysmak. Trzeba jednak pamiętać, że Turcja to nie tylko dania. Turcja to także napoje. Co jednak takiego pije się w Turcji? Trzeba wiedzieć, że Turcy piją naprawdę bardzo, ale to bardzo dużo herbaty oraz kawy. Jeśli chodzi o tradycję pieca kawy to niewątpliwie wywodzi się ona z czasów, kiedy to ziemie obecnych krajów arabskich wchodziły w skład imperium osmańskiego. Każdy przecież doskonale wie, że przyrządzenie kawy po turecku wiąże się z naprawdę bardzo skomplikowanym ceremoniałem. Wszystkie działania rozpoczyna się od mieszanie kawy z cukrem i koniecznie zimną wodą. Potem trzeba ją koniecznie kilkakrotnie doprowadzić do wrzenia. Za każdym razem zdejmuje się tygielek z ognia, a pianę, które po nim zostaje rozkłada się do przygotowanych filiżanek. To właśnie w tej piance kryje się ten najwspanialszy aromat. Następnie filiżanki są uzupełniane samą kawą, które jest naprawdę bardzo czarna, mocna i przede wszystkim słodka.

Both comments and pings are currently closed.