Dania prosto z Rumunii

Trzeba wiedzieć, że jeśli chodzi o Rumunów to charakteryzują się oni przede wszystkim tym, że naprawdę bardzo lubią ucztować oraz biesiadować. W czasie takich uroczystości stoły zawsze uginają się od ilości przygotowanego jedzenia. Co więcej, same posiłki ciągną się nieraz przez kilka godzin, a zawsze kończą obowiązkowym deserem. Co więcej, Rumuni od zawsze słynęli z prawdziwej gościnności dlatego też miejsce przy stole biesiadnym znajdzie każdy zbłąkany wędrowiec. Trzeba wiedzieć, że kuchnia rumuńska łączy w sobie naprawdę wiele wpływów, przede wszystkim wpływy orientalne, śródziemnomorskie, czasami można także zauważyć wpływy bałkańskie. Jeśli chodzi o składniki to w kuchni rumuńskiej odnajdziemy przede wszystkim mięso (Wieprzowina, baranina, drób, ryby). Wszystkie te mięsa najczęściej przygotowywane są na ruszcie, z bardzo, ale to bardzo dużą ilością warzyw. Jeśli chodzi o warzywa to Rumuni upodobali sobie przede wszystkim: pomidory, papryki, ogórki, kabaczki oraz kapustę i sałatę. Na naprawdę bardzo, ale to bardzo wiele różnych sposoby przyrządza się tutaj marchewkę, fasolę, czy też i groszek. Dynię natomiast używa się nawet do pieczenia niezwykle pysznych ciast, którymi Rumuni wprost się zajadają. Warto także dodać, że Rumuni do większości potraw dodają różnego rodzaju sery. Najczęściej jednak możemy spotkać twaróg, solan oraz wprost ubóstwianą przez wszystkich bez wyjątku – bryndzę.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!