Grecja – to się tam jada

Wielu złośliwych ludzi twierdzi, że tak naprawę nie ma czegoś takiego jak kuchnia grecka. Dlaczego podnoszą się takie głosy? Głównie dlatego że bardzo, ale to bardzo wiele różnych dań jedzonych w Grecji można też spotkać na terenie innych, najczęściej sąsiednich krajów. Nie ma w tym nic dziwnego, bo przecież pomysły na różnego rodzaju dania bardzo często i bardzo łatwo przekraczają granice. Trzeba wiedzieć, że jeśli chodzi o kuchnię grecką to można powiedzieć, że nie należy ona do specjalnie wykwintnych, nie jest też specjalnie skomplikowana do przygotowania. Trzeba wiedzieć, że opiera się ona przede wszystkim na różnego rodzaju warzywach, owocach morza. Mięsa znajdziemy w niej niewiele. Większość potraw jest naprawdę prosta do przygotowania i poradzi sobie z nimi nawet mało wprawna osoba. Jednak często zdarza się, że potrawy wymagają dużo czasu, bowiem przygotowywane są na wolnym ogniu. Wszyscy Grecy bowiem robią jedzenie w myśl jednej tylko zasady: jedzenie jest częścią życia, którą trzeba się cieszyć bez żadnego pośpiechu i bez żadnego skrępowania. Pytanie, co tak naprawdę jest najważniejszych składnikiem kuchni greckiej? Wielu z nas pomyśli, że chodzi tutaj niewątpliwie o oliwki, wino, a może ser feta. Prawda jest jednak taka, że w kuchni greckiej najważniejsze jest przede wszystkim słońce. To właśnie słońce sprawia, że wszystkie potrawy są tam przygotowywane niespiesznie i z pieczołowitością.

Both comments and pings are currently closed.