Kuchnia ze Żmudzi

Trzeba wiedzieć, że jeśli chodzi o Żmudź to bardzo mało osób wie o niej coś więcej. A warto zauważyć, że jest to kraina, która to znajduje się między dolnym Niemnem a Nawiążą. Co więcej, jako państwo Żmudź zorganizowała się na początku wieku trzynastego. Trzeba wiedzieć, że Żmudź nigdy nie należała do krain szczególnie bogatych. To ma swoje odzwierciedlenie także i w kuchni. Trzeba bowiem wiedzieć, że nie powinniśmy się spodziewać, że spotkamy tutaj jakieś wyrafinowane i skomplikowane potrawy. Nie będzie też żadnych skomplikowanych składników,. Warto wiedzieć, że w przypadku potraw przygotowywanych na Żmudzi królowała będzie przede wszystkim słonina. Tak naprawdę będzie można ja znaleźć w większości przygotowywanych tam potraw. Innymi często używanymi w żmudzkiej kuchni składnikami są masło albo też i śmietana. Jeśli chodzi o najczęściej przygotowywane potrawy to z powodzeniem możemy do nich zaliczyć cepeliny, ołatki, bliny. To właśnie one uważane są za potrawy wręcz narodowe. Trzeba wiedzieć, że z uwagi na średnio sprzyjający klimat większość żmudzkich potraw jest naprawdę wysoce kaloryczna. Nie będzie więc to odpowiednia dieta dla osób, które w jakiś szczególny sposób dbają linię. Warto pamiętać, że na Żmudzi używa się też charakterystycznych przypraw. Zaliczyć do nich możemy przede wszystkim kminek, imbir, goździki oraz cynamon. To właśnie ich smak Żmudzini cenią najbardziej na świecie.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!