Potrawy prosto z Japonii

Trzeba wiedzieć, że ostatnio praktycznie cały świat oszalał na punkcie kuchni azjatyckiej. Przede wszystkim prym tutaj wiedzie kuchnia japońska. Przestała być ona nam obca już kilka lat temu. Trzeba wiedzieć, że w przypadku Japonii bardzo dużą rolę odgrywa czynnik estetyczny. Potrawy japońskie muszą być z wyglądu niezwykle wyrafinowane i elegancji. Trzeba jednak zauważyć, że to wyrafinowanie nie wywodzi się z przepychu, wręcz przeciwnie. Wykwintność rodem z Japonii wywodzi się przede wszystkim z prostoty, skromności, a niekiedy wręcz surowości. Potrawy nigdy nie są przesadnie dekorowane. Wszystkie składniki mają to do sienie, że są naprawdę bardzo, ale to bardzo misternie ułożone na talerzu. Dużą rolę odgrywa tutaj harmonia oraz ład. Śmiało można powiedzieć, że kuchnia japońska to nie tylko uczta dla żołądka, ale także i uczta dla oka. W kuchni japońskiej z powodzeniem można dostrzec szacunek oraz pokorę wobec przyrody. Wszystkie składniki zawsze naśladują naturę, to właśnie z niej czerpią. Kiedy już nasycimy wspaniałym widokiem swoje oczy możemy przejść do konsumpcji. Wtedy od razu dostrzeżemy, że wszystkie wyżej wymienione zasady nie dotyczą wyłącznie formy, ale także i treści. Warto zauważyć, że w momencie przygotowywania posiłku wszystkie produkty muszą być świeże. Nie ma tutaj absolutnie żadnej mowy o jakichś mrożonkach, byłaby to ujma dla każdego kucharza, który dopuściły się takiego czynu.

Both comments and pings are currently closed.