Poznaj smaki Zanzibaru

Każdy zakątek świata słynie z różnego rodzaju potraw. Pytanie jednak z czego takiego słynie na przykład Zanzibar? Trzeba wiedzieć, że Zanzibar słynie przede wszystkim z uprawy naprawdę pięknych i aromatycznych przypraw. Trzeba wiedzieć, że na przełomie dziewiętnastego wieku to właśnie Zanzibar był największym na całym świecie producentem goździków. Zresztą nawet po dziś dzień pozostaje w trójce najlepszych producentów. Na wszystkich rynkach Zanzibaru można spokojnie oglądać pąki goździków oraz kardamon. Wszystko to nasącza powietrzem wspaniałym korzennym aromatem. Nietrudno jest zauważyć, że na tej cudownej wyspie rośnie na wyciągnięcie dłoni wszystko to, czego w Europie albo nie znajdziemy albo będziemy musieli za to naprawdę bardzo, ale to bardzo dużo zapłacić. Oprócz goździków i kardamonu znajdziemy tutaj kurkumę, anyżek, trawę cytrynową, cynamon, gałkę muszkatołową oraz wiele, wiele innych. Poza tym, wyspa ta słynie także z bardzo dużej ilości dziwnych owoców. Niektóre z nich przypominają te dobrze znane u nas, jednak w smaku są zupełnie inne. Tradycją na Zanzibarze jest rozpoczynanie gotowania już wcześniej rano. Dlatego też wszystkie kobiety wstają rano i wraz ze wschodzącym słońcem zaczynają piec tak zwane chapati. Czymże jednak jest chapati? Chapati to nic innego jak tylko miękkie, pszenne placki, które można uznać za taki sam pokarm, jak u nas chociażby chleb. Oprócz tego piecze się mandaazi.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!