Przysmaki kuchni rosyjskiej

Jak wiadomo, kuchnia rosyjska jest naprawdę bardzo, ale to bardzo bogata. Znawcy tej wspaniałej kuchni dopatrują się w niej przeróżnych wpływów, na przykład francuskich, polskich, litewskich, a czasem też i niemieckich. To właśnie to wpływa na jej oryginalność. Jak wiadomo, Rosja słynie przede wszystkim z alkoholu i z zakąsek. Jeśli chodzi o alkohole to lubiane jest w szczególności wódka. Jeśli zaś idzie o zakąski to tutaj można wymienić ogórki, chleb ze smalcem czy też kawior w różnych odmianach. Jednak kuchnia rosyjska to coś zdecydowanie więcej niż tylko przystawki. Rosjanie, bowiem upatrzyli sobie jeszcze i zupy. Do tych najbardziej znanych możemy z pewnością zaliczyć soliankę. Trzeba wiedzieć, że solianka to nic innego jak tylko połączenie szczi oraz rassolnika. Warto także dodać, że na chwilę obecną w Rosji można zjeść aż trzy rodzaje solianki. Może być ona z wkładem z mięsa, ryb albo też grzybów. Trzeba wiedzieć, że naprawdę bardzo, ale to bardzo ważną częścią każdej takiej zupy są ogórki, oczywiście kiszone. Poza zupami w Rosji je się także dużo mięsa. Wszystko, dlatego, że klimat jest tam naprawdę surowy. To właśnie powodowało, że szczególnie lubiane były potrawy, które miały dużo kalorii. Do takich potraw można niewątpliwie zaliczyć kotlet, po pożarsku. To danie jest upodobane przez wszystkich Rosjan. Nie ma chyba takiej gospodyni domowej, która nie znałaby przepisu na tę potrawę.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!