Rytuał parzenia herbaty

Jak wiadomo, Japonia jest krajem, w którym forma ma ogromne znaczenie. Tutaj tak naprawdę nawet najmniejsza czynność bardzo często urasta do rangi prawdziwej sztuki. Właśnie w ten sposób traktowane jest jedzenie. Czasami mamy wrażenie, że nie oglądamy kucharzy, tylko świetnie wyszkolonych aktorów z teatru. Warto wiedzieć, że w Japonii dużą rolę odrywa forma. Potrawy muszą być piękne, wyrafinowane. Chodzi po prostu o to, żeby najpierw nacieszyć nimi oczy, a dopiero potem żołądek. Co więcej, w Japonii często spotyka się pewne rytuały, które towarzyszą naprawdę prozaicznym czynnościom. Trzeba wiedzieć, że parzenie herbaty w Japonii to nie żadne przelewki. Gdyby którykolwiek Japończyk zobaczył, w jaki sposób herbata traktowana jest przed europejczyków złapałby się za głowę. Trzeba wiedzieć, że ceremonia parzenia herbaty jest rytuałem pielęgnowanym i przede wszystkim niezmiennym od wieków. Warto wiedzieć, że musi ona zawsze przebiegać w prawdziwym skupieniu oraz milczeniu. W ten bowiem sposób oddaje się hołd przodkom. Należy pamiętać, że ceremonia zawsze odbywa się w sterylnie wręcz czystym i zupełnie nieskazitelnym pawilonie, przy użyciu specjalnie dobranych, jednak prostych naczyń. Następnie następuje seria różnego typu ukłonów, rytualnego czyszczenia czarek, napełnianie ich specjalnym proszkiem z zielonej herbaty oraz wrzątkiem. Ważne jest tutaj dosłownie wszystko, nawet liczba łyków napoju.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!