Ryż specjałem Tajlandii

Jak wiadomo, każdy kraj słynie ze swoich wspaniałych potraw. Czasami dla nas Europejczyków mogą się one wydać naprawdę bardzo, ale to bardzo niecodzienne. W końcu kto z nas jadłby prażone robaki? Pewnie nikt, w Tajlandii natomiast uchodzą one za prawdziwe przysmaki. Trzeba jednak wiedzieć, że Tajlandia to coś zdecydowanie więcej jak tylko karaluchy w polewie. Trzeba bowiem wiedzieć, że Tajowie jedzą naprawdę bardzo, ale to bardzo wiele owoców, warzyw, ryb oraz skorupiaków. Szczególnie upodobali sobie krewetki tygrysie, czyli te największe, które mogą osiągać nawet trzydzieści centymetrów. Jeśli chodzi o przyprawy to z pewnością nie można powiedzieć, żeby Tajowie lubili potrawy mdłe. Jedzenie zawsze jest solidnie przyprawiane takimi przyprawami jak: świeża bazylia, imbir, kolendra, czosnek, chili, mięta, trawa cytrynowa i wiele, wiele więcej. Oczywiście, w kuchni tajskiej też nie może zabraknąć czegoś tak ważnego jak oczywiście różnego rodzaju sosy. Do tych najbardziej popularnych z pewnością można zaliczyć sos sojowy, rybny, a przede wszystkim różne rodzaje curry: zielone, żółte, czerwone. Nie jest też żadną niespodzianką stwierdzenie, że Tajowie nie spożywają ziemniaków. Oni właściwie do wszystkich potraw dodają ryś. Dlaczego właśnie ryż? Trzeba wiedzieć, że nie tylko z powodu jego wspaniałego smaku. Warto bowiem wiedzieć, że to właśnie ryż wspaniale neutralizuje ostre smaki stosowane w Tajlandii.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!