Smaki kuchni bułgarskiej

Jak wiadomo, każda światowa kuchnia ma swoje przysmaki. O jednych kuchniach wiemy więcej, a o innych mniej. Prawda jest taka, że jeśli chodzi o kuchnię bułgarską, to nasza wiedza na jej temat jest naprawdę bardzo, ale to bardzo wąski. Trzeba wiedzieć, że charakterystyczną cechą kuchni bułgarskiej jest przygotowywanie potraw na tak zwanym małym ogniu. Co więcej, właściwie w ogóle nie używa się tutaj śmietany. Zamiast niej mamy o wiele mniej tłusty jogurt. Mięso musi się dusić naprawdę długo, co powoduje wzajemnie przenikanie się pięknych aromatów. Do każdych dań dodaje się mnogość przypraw. Trzeba wiedzieć, że w Bułgarii stosuje się określone zestawy przypraw. Jednak do tych najbardziej popularnych można z powodzeniem zaliczyć, paprykę, miętę, cząber, czosnek, koper oraz pieprz i sól. Warto także wspomnieć o jednym ze specjałów kuchni bułgarskiej, do którego można z powodzeniem zaliczyć kaszkawał. Jest to specjalny rodzaj sera produkowany z mleka owczego. Warto wiedzieć, że aby taki ser powstał, owca musi zjeść określoną ilość koniczyny, trawy, mleczu oraz żarnowca. Tylko bowiem wtedy uważa się, że ten wykwintny ser posiądzie specyficzną duszę. Jednak nie są to wcale wszystkie warunki do tego, żeby stworzyć kaszkawał. Trzeba wiedzieć, że musimy mieć także specjalną pieczarę, w której będzie odpowiednia temperatura między pięć a osiem stopni Celsjusza. Kiedy ona będzie przygotowana rozpoczynamy produkcję sera.

Both comments and pings are currently closed.