Smaki kuchni portugalskiej

Trzeba wiedzieć, że mimo iż Portugalia jest bardzo, ale to bardzo europejska to trudno w Polsce szukać jakichś jej przysmaków. Trzeba wiedzieć, że bardzo często Portugalia jest posądzana o plagiatowanie Hiszpanii, w której to leży bliskim sąsiedztwie. Jednak jest to zupełna nieprawda. Oczywiście, Portugalia ma kolonizatorską przeszłość i większość ludzi stopniowo ulegała wpływom podbitych kolonii. Dlatego też wyczuwalne są tutaj smaki Chin, Indii, zaznacza się także niezwykle silny wpływ kuchni afrykańskich oraz południowoamerykańskich. Trzeba także zauważyć, że każda, nawet najmniejsza z portugalskich prowincji posiada swoje specjalne specjały. Mimo tego wszystkich Portugalczyków jak jeden mąż łączą takie same kulinarne dobra narodowe. Wszyscy bowiem ludzie z tamtych stron z rozrzewnieniem myślą o bacalhau. Czym jednak jest to tajemnicze bacalhau? Trzeba wiedzieć, że bacalhau to nic innego jak tylko suszony w promieniach słonecznych dorsz. W samej Portugalii jest on uważany za największy przysmak, i niejeden Portugalczyk dałby sobie za niego odciąć rękę. Trzeba także wiedzieć, że takiego wysuszonego dorsza można przyrządzić na tysiąc i jeden sposobów. Są też i tacy, którzy mówią, że ta liczbą jest zdecydowanie zbyt zaniżona. O wadze tejże potrawy świadczy przede wszystkim fakt, że suszony dorsz uchodzi za główną potrawę w czasie spożywania kolacji wigilijnej. Jak więc widać, pełni rolę polskiego karpia.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!