Śniadanie prosto z Turcji

Trzeba wiedzieć, że Turcja jest naprawdę bardzo, ale to bardzo bogatym kulinarnie krajem. Trzeba wiedzieć, że spożywa się tam naprawdę bardzo różne potrawy, które z pewnością zadowolą nie jedno wybredne podniebienie. Trzeba bowiem wiedzieć, że Turcja to coś zdecydowanie więcej niż tylko pyszne kebaby. Przyjrzyjmy się zatem, czym raczą się rodowici Turcy w czasie śniadania. Trzeba wiedzieć, że tureckie śniadanie jest przede wszystkim skromne. Zazwyczaj w jego czasie spożywa się chleb, czyli tradycyjne niezwykle cienkie placki, przygotowywane z mąki i wody. Czasami spożywa się też bardziej przypominające nasz rodzimy chleb bochenki oraz bułeczki. Do tego Turcy zajadają się serami, jajkami oraz warzywami. Jeśli chodzi o warzywa to można tutaj wymienić przede wszystkim oliwki, pomidory, ogórki oraz paprykę. Co ciekawe, w Turcji także i obiad jest dość skromny. Tak naprawdę bardzo przypomina nasz lunch, niż pełnoprawny posiłek. Co więcej, najczęściej jest on jadany poza domem. W jego skład zwyczajowo wchodzi ryż, którzy Turcy uwielbiają oraz warzywa. Warto zauważyć, że w Turcji prawdziwe rarytasy i to w dużej ilości je się przede wszystkim w czasie kolacji. Kolacja to swoista uczta dla podniebienia. To właśnie ona, inaczej niż u nas jest traktowana jako posiłek dnia, przy którym spotykają się całe rodziny. W czasie kolacji nieprędko staniemy od stołu, bowiem serwuje się zazwyczaj kilka różnych dań.

Both comments and pings are currently closed.