Sushi – więcej niż surowa ryba

Trzeba wiedzieć, że japońska kuchnia już od jakiegoś czasu zawładnęła sercami niemal wszystkich Europejczyków. Nie można nie zauważyć, że wprowadziła nas w zupełnie nowe standardy i w zupełnie nowy sposób patrzenia na jedzenie. Jeśli chodzi o potrawy japońskie to muszą one w sobie łączyć piękną formę i wyrafinowany smak. Wszystko dlatego, że Japonia w dużej mierze korzysta z natury. Nie ma tutaj mowy o żadnym przepychu, wszystko wywodzi się z prostej elegancji. Jeśli ktoś poprosiłby nas o wymienienie najbardziej znanej japońskiej potrawy to niewątpliwie byłoby to przede wszystkim sushi. Jeśli myślimy o sushi to przed oczami stają nam głównie roladki z ryżu wraz z różnymi dodatkami. Owinięte są zawsze w wodorosty oraz pokrojone w małe kawałki. Trzeba jednak wiedzieć, iż jest to tylko jedna z odmian sushi, których jest wiele. Ten typu sushi w Japonii jest nazywani norimaki. Sushi bowiem może być naprawdę bardzo, ale to bardzo różne. Jest właściwie dla każdego regionu, a sama inwencja kucharzy tak naprawdę nie zna żadnych granic. Trzeba wiedzieć, że oprócz tego klasycznego sushi często spotyka się je w postaci małych porcji ryżu, które to są podane w miseczce, z różnymi dodatkami na wierzchu. Sushi może mieć także bardzo niestandardowe kształty. Wtedy to używa się specjalnego ryżu oshi-zushi. Warto dodać, że sushi bardzo często przegryza się miedzy kolejnymi kęsami kawałkiem imbiru, by odświeżyć smak.

Both comments and pings are currently closed.