Zupy i dania bez mięsa

Trzeba wiedzieć, że kuchnia bułgarska nie należy do specjalnie znanych w Polsce. Właściwie tylko bardzo wąska grupa osób, wie, z czego ona tak naprawdę słynie. Trzeba wiedzieć, że to szkoda, bowiem kuchnia bułgarska jest naprawdę bardzo, ale to bardzo smaczna. Wszystkie potrawy są niezwykle aromatyczne, przesiąknięte najlepszymi przyprawami. Wszystko dlatego, że większość bułgarskich dań jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ponadto Bułgaria słynie także ze specjalnego sera oraz dań bez mięsa. Trzeba wiedzieć, że mimo iż zrobione z warzyw nie należą one do dań lekkich. Delikatne żołądki mogą mieć z nimi problem. Używa się tutaj przede wszystkim fasoli i w połączeniu z jajkami czy też serami. Są oczywiście traktowane z taką samą pieczołowitością jak dania przygotowane z mięsa. Innymi potrawami, które warto poznać z bułgarskiej kuchni są niewadliwie zupy. Bułgarzy się nimi wprost zajadają. Trzeba wiedzieć, że bułgarskie zupy można śmiało podzielić na dwie grupy: zupy z zapryżką oraz zupy z zastrojką. Trzeba wiedzieć, że zapryżka to przeważnie zupy które są przygotowanie z cielęciny, jagnięciny. Zaliczyć można także do nich bezmięsny kapuśniak, zupy z fasoli oraz z soczewicy. W przypadku zup z zastrojką możemy wyróżnić przede wszystkim zupy przygotowane z udziałem drobiu oraz siekanego mięsa. One również należą do bardzo kalorycznych dań, także nie są w żadnym razie polecane dla osób na diecie.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!