Bardzo modne muffiny

Kilka lat temu do polskiej kuchni trafiły muffiny. Zasada przyrządzania ciasta na muffiny jest niezwykle prosta: w jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre, w drugiej mieszamy składniki suche, a następnie składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy ze sobą. Ciasta na muffiny nie mieszamy zbyt dokładnie, ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Wymieszane zbyt dokładnie składniki ciasta sprawią, że nasze muffiny nie wyrosną, a po upieczeniu będą twarde. Do podstawowego przepisu na muffiny może dodawać dowolne składniki. To od dodanych do podstawowego przepisu składników zależy, czy nasze muffiny będą pikantne, wytrawne, czy słodkie. Do ciasta możemy dodać białą lub gorzką czekoladę, świeże, mrożone, suszone lub pochodzące z puszki owoce, możemy do nich dodawać warzywa, pokrojony i podsmażony boczek. Wszystkie przepisy na muffiny są niezwykle łatwe do przygotowania, przygodę z pieczeniem ciast śmiało możemy więc zacząć od upieczenia muffinek. Wiele przepisów znajdziemy na nie na polskich blogach kulinarnych. Musimy tylko uważać, aby nie wpaść w muffinowy nałóg: przepisów jest tak wiele, że możemy nie móc się powstrzymać od ciągłego wypróbowywania nowych. Muffiny to ciasto idealne do przygotowania przez dzieci. Dzieciom spodoba się, że nie trzeba ciasta długo wyrabiać.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!