Bardzo popularne rolady

Rolady słodkie przygotowujemy z ciasta biszkoptowego, gęstego ciasta drożdżowego lub z ciasta kruchego. Strucle, które robimy wykorzystując ciasto drożdżowe to podawane z okazji świąt Bożego Narodzenia strucle. Wśród strucli największą popularnością cieszy się makowiec. Odmianą słodkiej rolady jest także strudel. Strudel przygotowujemy z ciasta podobnego do ciasta na pierogi, które po zagnieceniu należy cienko rozciągnąć. Ciasto na strudel jest niezwykle delikatne, dlatego, aby go nie rozerwać w trakcie rozciągania, najlepiej jest zrobić to we dwie osoby. Strudel należy do jednego z bardziej popularnych ciast, które są pieczone w Niemczech i Austrii. Strudle nadziewane są głównie owocami, przede wszystkim jabłkami. Płat ciasta na roladę biszkoptową powinien być miękki i elastyczny, jeżeli ciasto będzie zbyt wysuszone możemy mieć problemy ze zwinięciem go w roladę. Ciasto na roladę pieczemy zawsze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po upieczeniu ciasta papier oczywiście zdejmujemy. Aby ułatwić sobie usunięcie papieru, możemy po wyjęciu z piekarnika posmarować papier zimną wodą. Roladę biszkoptową, w odróżnieniu od makowej strucli, pokrywamy kremem po upieczeniu. Roladę biszkoptową możemy pokryć po wierzchu lukrem, kremem lub polewą. Zanim podamy roladę, musimy schłodzić ją w lodówce.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!