Biała kiełbasa po staropolsku

Kuchnia staropolska oraz ogólnie rzecz biorąc kuchnia polska słynie z wielu różnych dań mięsnych oraz przeróżnych wędlin. Są to zarówno dania z dziczyzny jak i dania drobiowe czy wieprzowe. Nie inaczej jest, jeżeli chodzi o wędliny. W niniejszym artykule zgodnie z jego tytułem zajmiemy się jedną z bardzo interesujących wędlin obecnych w kuchni polskiej czy też staropolskiej. Mowa tu o białej kiełbasie. Dokładnie rzecz biorąc zgodnie z tematem będzie to kiełbasa biała po staropolsku. Do wytworzenia takowej kiełbasy użyjemy następujących składników. Po pierwsze będzie to kiełbasa biała surowa. Oprócz takowej gotowej białe kiełbasy użyjemy również smalcu, oliwy, cebuli oraz charakterystycznego dla polskiej kuchni ogórka kiszonego. Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste. Kiełbasę układamy w rondlu, zalewamy wodą do przykrycia. Następnie dodajemy smalec oraz oliwę i podgrzewamy. Gdy woda odparuje podsmażamy kiełbasę na pozostałej oliwie. Następnie kroimy cebulę i kładziemy ją na zrumienionej kiełbasie. Teraz całość dusimy na małym ogniu do momentu, w którym cebula nabierze lekko brunatnego koloru. Warto zaznaczyć, iż po przygotowaniu dania ogórek jest stosowany, jako dekoracja. W ten sposób otrzymujemy bardzo smaczne danie, którego korzenie sięgają kuchni staropolskiej. Warto pamiętać, iż optymalnym sposobem podania tak przyrządzonej kiełbasy białej jest podawanie jej na gorąco.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!