Co pasuje do wieprzowiny

Wieprzowina to z całą pewnością jedno ze smaczniejszych mięs. Aby jednak odpowiednio pysznie smakowała należy ją prawidłowo przygotować. W przypadku mięsa wieprzowego niezwykle dużą rolę odgrywają marynaty. Jeśli zależy nam na przygotowaniu pysznej szynki należy ją aż na dwa tygodnie zakonserwować w soli, czyli poddać procesowi peklowania. Należy jednak pamiętać, że w tym czasie należy zmieniać płyn, w którym znajduje się mięso oraz garnek z mięsem trzymać w chłodnym miejscu. W przeciwnym razie mięso nam się zepsuje. W przypadku mięsa wieprzowego warto do peklowania dodać takie przyprawy jak majeranek, tymianek, rozmaryn, liście laurowe oraz czosnek. Świetnie sprawdzi się także musztarda. Warto pamiętać także o tym, że wieprzowina świetnie komponuje się z różnymi alkoholami. Do potraw z wieprzowiny bez obaw możemy dolewać czerwonego wina a nawet piwa. Świetnie pasuje do wieprzowiny także wódka. Wieprzowinę można także śmiało podawać z owocami i warzywa. Jest to bowiem ten gatunek mięsa, który smakuje doskonale podawany zarówno na słono, jak i na słodko. Doskonale smakuje wieprzowina duszona na przykład z suszonymi śliwkami czy morelami. Mało kto wie, że do potraw z wieprzowiny można dodawać trawę żubrową. Można ją jednak kupić właściwie jedynie w sklepach, które znajdują się w okolicy Białowieży.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!