Co stosować do drobiu

Drób jest mięsem niezwykle popularnym a jednocześnie bardzo zdrowym. Z całą pewnością warto jeść go zamiast bardzo popularnego u nas mięsa czerwonego. Aby jednak mięso drobiowe było pyszne należy je odpowiednio przyrządzić. Drób jest mięsem, do którego możemy dodać niemalże wszystkie przyprawy. Oczywiście wskazuje się na te, które do poszczególnych rodzajów drobiu pasują najlepiej. W przypadku kurczaka najlepiej dodać chili, czosnek, majeranek, liść laurowy, czarny pieprz, ostrą paprykę, szałwię, szafran, kolendrę oraz imbir. Jeśli przyrządzamy indyka warto sięgnąć po czosnek, imbir, kardamon, oregano, estragon, szafran. Do gęsi najlepiej pasuje majeranek, lubczyk, liść laurowy, szałwia oraz ziele angielskie. Kaczka natomiast najlepiej komponuje się z kminkiem, lubczykiem, majerankiem o czosnkiem. Do przyrządzania drobiu można także wykorzystać takie słodkie dodatki jak miód oraz owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, brzoskwinie oraz żurawina. Z mięsem drobiowym świetnie komponuje się także wino oraz miody pitne. Można je stosować na przykład do polewania mięsa w trakcie pieczenia. Warto także, zwłaszcza do pieczenia, owijać mięso drobione boczkiem lub słoniną. Oczywiście taki zabieg nie jest wskazany dla tych, którzy są na diecie lub nie wskazane są dla nich tak tłuste potrawy.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!