Czego nie lubią jeść dzieci?

Każdy z nas, który ma małe dzieci, wie, że często one grymaszą. Płacze i pretensje mogą pojawić się z różnych powodów, ale często dotyczą one jedzenia. Niechęć dzieci do szpinaku stała się już przysłowiowa, ale może dotyczyć ona różnych potraw, w tym także spożywanych powszechnie, jak np. surówki. Dlaczego tak się dzieje? Jedną z przyczyn może być to, że dziś tresowanie dzieci odchodzi w przeszłość. Traktowane są one bardziej partnersko, stąd mają nadzieję, że przynajmniej w niektórych przypadkach ich wybrzydzanie na oferowane potrawy, może spotkać się z pożądanym odzewem. Jednak ważną rolę odgrywają tu też nawyki żywieniowe. Jeśli ktoś z nas, dorosłych, skosztował kiedykolwiek potrawki ze słoiczka, którymi tak często karmione są niemowlęta, to wie, że jest to jedzenie wprawdzie smaczne, ale bardzo mdłe. Skutkiem tego, małe dzieci są zazwyczaj nieprzygotowane na intensywny smak, jaki mogą nadać potrawie przyprawy. Na dodatek z wieloma spotykają się po raz pierwszy, co może wywołać reakcję obronną na nowy, nieznany smak. Natomiast dorośli, mając do czynienia z większą różnorodnością potraw, mogą lepiej zareagować na kulinarną nowość. Znaczenie ma tu także to, że zasady dobrego wychowania nie pozwalają im wybrzydzać na jedzenie, zwłaszcza gdy jest ono oferowane w ramach gościnności.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!