Czy każdy powinien umieć gotować?

Skoro jedzenie i picie jest jedną z podstawowych czynności życiowych, to oczywistym jest, że powinno posiadać, o ile jest to możliwe, odpowiednią oprawę. Tak dzieje się rzeczywiście, sztuka przyrządzania potraw ceniona jest wysoko, a jej najznakomitsi przedstawiciele cieszą się dużą popularnością, kształtując gusty kulinarne milionów ludzi. Czy jednak dziś każdy powinien umieć gotować? Stosowane nie tylko w dawnych czasach, ale nawet jeszcze kilkadziesiąt lat temu, wymogi dobrego wychowania wręcz wymagały od kobiety opanowania sztuki przyrządzania różnych potraw. Dotyczyło to zwłaszcza osób z niższych sfer, gdyż arystokratki mogły sobie pozwolić na służbę. Dziś, zwłaszcza u ludzi młodych, takie umiejętności powoli zanikają. Można bowiem nie tylko najeść się w barze lub restauracji, ale także odgrzać sobie w domu gotowe potrawy, choćby w kuchence mikrofalowej. Nie oznacza to jednak, aby gotowanie było umiejętnością niepotrzebną. Pozwala ona bowiem na przygotowanie dań, które są przeważnie nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze od tych, które są przygotowywane na skalę masową. Nie da się także ukryć, że trudno jest przygotować niewielką imprezę bez umiejętności gotowania. Nie wzbudzimy bowiem aplauzu gości, oferując im jedynie gotowe produkty. Warto więc nauczyć się gotować, smażyć i wielu innych umiejętności, przydatnych w kuchni.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!