Dania na Boże Narodzenie

Boże Narodzenia to święta, które każdy wspomina z radością. Jest to czas spotkać w gronie rodzinnym, tradycyjną kolacja Wigilijną i dwoma dniami świętowania. Stół Wigilijny zastawiony zgodnie ze staropolskim zwyczajem dwunastoma potrawami. Potrawy te są bezmięsne. Przyrządzane w tradycyjny sposób ryby, przyprawiane aromatycznymi ziołami to danie, które nigdy nie zabraknie na żadnym stole w Wigilię. Dodatkowo oczywiście tradycyjny barszcz z uszkami z grzybami, a także kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, a także gołąbki. Aromat gotowanych suszonych grzybów wspomina każdy. Praktycznie znaleźć je można w każdej potrawie. Aby tradycji stało się zadość, stół również powinien być odpowiednio nakryty białym obrusem, pod którym złożone jest sianko, a jedno miejsce przy stole powinno zostać puste, dla zbłąkanego wędrowca. Oprócz zapachu grzybów i kapusty, powinien unosić się zapach świeżej choinki, a także zapach kompotu gotowanego z suszonych śliwek. Kompot w ostatnich latach traci na popularności, dlatego coraz częściej gotuje się go z mieszanki suszu owocowego: jabłek, gruszek i śliwek, ma wtedy zdecydowanie łagodniejszy smak. A oczywiście w Boże Narodzenie, tradycyjny obiad z rodziną, sztandarowe przepisy kuchni staropolskiej jak kaczka faszerowana jabłkami lub pomarańczami czy schab ze śliwkami. Nie może zabraknąć również deseru. Tak więc tradycyjne kluski z makiem lub kutia.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!