Dlaczego polski chleb jest taki smaczny?

Zapewne tylko nieliczni spośród nas nie jedzą chleba. Większość z nas ma swój ulubiony gatunek, który kupuje codziennie lub co drugi dzień. Oczywiście każdy może lubić nieco inny gatunek, jedni wolą żytni, inni razowy, jeszcze inny z dodatkami. Dla wszystkich gatunków chleba, które znajdziemy w polskich sklepach, jest wspólne jedno – zostały wyprodukowane w polskich piekarniach. Oczywiście chleb jest artykułem, który ma bardzo krótką trwałość w sensie przydatności do spożycia i bezcelowe byłoby sprowadzanie go z zagranicy, nawet gdyby był znacznie tańszy. Jednak, choć podobna operacja byłaby możliwa w rejonach przygranicznych, nie praktykuje się jej tam na szerszą skalę. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – polski chleb jest po prostu smaczny. Najlepiej wiedzą to ci Polacy, którzy na stałe mieszkają i pracują zagranicą, a co jakiś czas odwiedzają nasz kraj. Chleb wytwarzany przykładowo w Anglii, jest pozbawiony smaku i zapachu – to efekt produkcji przemysłowej, na wielką skalę. Stąd też z ust naszych „zagranicznych” rodaków można usłyszeć pochwałę polskiego chleba – którego walorów często nie doceniamy, a nawet na niego wybrzydzamy. Nic więc dziwnego, że sporą część bagażu pasażerów samolotów wylatujących z Polski, stanowi swojskie jedzenie, w tym również i nasz codzienny, zwykły chleb.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!