Fast food a slow food

Pojęcie „fast food” jest powszechnie znane. Mianem tym określa się jedzenie, które można szybko i bez problemu przygotować. Zazwyczaj oferowane jest ono w barach szybkiej obsługi, często na wynos. Jego głównym zadaniem jest szybkie zaspokojenie głodu, stąd też z reguły jest wysokokaloryczne i łatwo przyswajalne, przy czym jego główny składnik stanowi często mięso. Samo w sobie taka forma jedzenia nie jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu, jednak z uwagi na dużą kaloryczność, może prowadzić do otyłości. Grozi to w szczególności osobom, które fast food spożywają często i regularnie. W odpowiedzi na to zagrożenie, wiele osób postanowiło zwolnić swoje tempo życia. Wyrazem tego procesu stało się korzystanie z tzw. slow food. Jest to z reguły jedzenie niskokaloryczne, często stanowiące składnik diet. Ważne jest przy tym, aby spożywać je powoli, dokładnie przy tym gryząc i przeżuwając. W taki sposób będzie można pozbyć się uczucia głodu, za pomocą mniejszej ilości jedzenia. Warto przy tym zauważyć, że celebrowanie spożywania slow food ułatwia także kontakty towarzyskie, na które bywalcy barów szybkiej obsługi najczęściej nie mają czasu. W praktyce każdy z nas, kto regularnie jada wspólny obiad lub kolację z całą swoją rodziną, może siebie nazwać zwolennikiem slow food, których powinno być jak najwięcej.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!