Gdzie najczęściej jemy?

Dla większości ludzi najczęstszym miejscem posiłków jest zapewne własny dom. W nim bowiem na pewno jedzą śniadania, jeśli z rana są w stanie cokolwiek przełknąć. Ponadto w wielu przypadkach miejscem śniadania może być hotelowa restauracja. Natomiast kolejny posiłek jest spożywany z reguły poza domem. Bywa on różnie określany – dla jednych jest to drugie śniadanie, dla innych lunch. Niektórzy, zwłaszcza jeśli mają szczęście zajmować się domem lub w nim pracować, mogą wstać nieco później i zamiast drugiego śniadania zjeść tradycyjny obiad. Te osoby mają możliwość zjedzenia w domu pięciu posiłków, w odstępie około trzech godzin, jak zalecają reguły zdrowego żywienia. Pozostali z reguły spędzają w pracy wiele godzin, w miarę możliwości i pojawiającego się głodu, podjadając. Dla nich drugi i w zasadzie ostatni posiłek domowy odbywa się w porze wieczornej, stąd często określany jest obiadokolacją. Długie przerwy w jedzeniu najczęściej wywołują u tych ludzi spore uczucie głodu, a więc obiadokolacja jest często zbyt obfita. Ponadto o tej porze często utrudnione są już procesy trawienne, a po stosunkowo szybkim pójściu spać organizm nie jest już w stanie właściwie pracować. Tak więc miejscem większości posiłków jest własny dom, choć ich ilość może tutaj znacznie się różnić – od dwóch do nawet pięciu, nie licząc podjadania.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!