Jak gotować jajka

Święta Wielkanocne bez jajek z całą pewnością odbyć się nie mogą. Zanim jednak będziemy podawali jajka warto poznać kilka praktycznych porad z nimi związanych. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że do jajek nie podajemy sztućców, które zostały wykonane ze srebra. Jajka wraz ze srebrem wchodzą bowiem w reakcję chemiczną, która prowadzi do pojawienia się ciemnego i trudnego do usunięcia nalotu na sztućcach. Sprawia także, że jajka zmieniają swój smak. Dotując jajka zawsze należy je wkładać do zimnej wody. W zależności od tego czy chcemy uzyskać jajko na miękko, półtwardo czy na twardo inaczej wygląda czas gotowania. Jajka na miękko gotujemy dwie minuty, na półtwardo około pięciu minut, zaś jajka na twardo osiem minut. Zawsze czas liczymy od momentu, kiedy woda, w której gotują się jajka zacznie wrzeć. Jeśli jajka decydujemy się jednak umieścić od razu we wrzącej wodzie podany czas zawsze należy wydłużyć o jedną minutę. Jeśli zależy nam na tym aby żółtko jaja nie zmieniło koloru na siny musimy bardzo pilnować aby jajka nie gotowały się dłużej jak dwanaście minut. Trzeba także pamiętać o odpowiednim czasie przechowywania jajek. Zachowują one swoją świeżość przez około trzech tygodni pod warunkiem, że będziemy je trzymać w lodówce. Warto pamiętać także o tym, że możemy zamrażać białka.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!