Jak kupić dobre owoce morza

Jakiś czas temu zapanowała u nas moda na owoce morza. Bez trudu kupimy je obecnie w każdym większym sklepie. Mało jednak kto wie, na co należy zwracać uwagę przy ich kupnie. Jeśli chcemy kupić krewetki musimy brać pod uwagę takie cechy jak barwa, zapach oraz wygląd głowy. Jeśli chcemy kupić krewetki surowe powinniśmy szukać takich w kolorze szarym. Te, które mają barwę lekko różową są lekko podgotowane. Świeże krewetki powinny pachnieć morze. Głowa jest u krewetki tym, co najlepiej świadczy o jej świeżości. Należy wystrzegać się kupowania krewetek, których tył głowy ma kolor czarny lub zielony. Kupując małże, przegrzebki lub ostrygi powinniśmy brać pod uwagę ich zapach oraz wygląd muszli. Świeże pachną, podobnie jak krewetki, morze. Bardzo ważne jest aby muszla tych owoców morza była dokładnie zamknięta. Jeśli jest otwarta nie należy ich kupować. Należy także potrząsnąć muszlą aby sprawdzić czy w jej środku znajduje się woda. Jeśli dźwięk, który się wtedy pojawi się pusty wody w muszli nie ma i takich owoców morza również nie kupujemy. W przypadku kalmarów i ośmiornic zwracamy uwagę na zapach, oczy, mięso oraz odnogi z mackami. Także te owoce morza powinny pachnieć morzem. Oczy powinny mieć otwarte. Nie kupujemy kalmarów i ośmiornic, które mają oczy zamknięte lub matowe, jakby osnute mgłą.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!