Jak mrozić warzywa

Współczesne gospodynie bardzo chętnie wykorzystują mrożonki, które pozwalają na zaoszczędzenie czasu podczas przygotowywania potraw. Odkąd jednak w wielu polskich domach zagościły zamrażarki, możemy wykorzystać je do mrożenia we własnym zakresie warzyw, owoców czy gotowych potraw. Owoce, które chcemy zamrozić powinny być dojrzałe, ale całkowicie zdrowe. Owoce, które zebraliśmy na własnej działce mrozimy bezpośrednio po ich zerwaniu. Oczyszczone owoce myjemy w zimnej wodzie, osuszamy w papierowym ręczniku lub ściereczce, następnie pakujemy do polietylenowej torebki, schładzamy w lodówce i przekładamy do zamrażarki. Warzywa, które chcemy zamrozić powinny być młode, jędrne i świeże. Warzywa mrozimy po ich uprzednim zblanszowaniu, czyli obgotowaniu we wrzącej wodzie. Blanszując warzywa należy bardzo dokładnie przestrzegać czasu blanszowania. Jeżeli warzywa zblanszujemy zbyt długo, stracą smak i jędrność. Jeśli proces blanszowania będzie zbyt krótki, warzywa stracą kolor. Przeznaczoną do zamrożenia fasolkę szparagową blanszujemy 3 minuty, zielony groszek 1 minutę. Kalafior blanszujemy przez 3 minuty, do wody dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Jednorazowo blanszujemy tylko pół kilograma warzyw, zblanszowane warzywa natychmiast studzimy w zimnej wodzie, najlepiej na sitku. Po ostudzeniu warzywa należy osuszyć.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!