Jak piec ciasto ucierane

Na Święta Bożego Narodzenia bardzo często przygotowujemy ciasta ucierane. Aby się doskonale udały warto przestrzegać kilku podstawowych zasad dotyczących ich przygotowywania. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że mąkę na ciasto ucierane zawsze należy przesiać, a następnie dokładnie wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu należy utrzeć masło wraz z jajkami. Najczęściej w przepisach na różnorakie ciasta podaje się aby użyć masła, a nie margaryny. Należy podkreślić, że ciasto, które przygotujemy na maśle będzie o wiele smaczniejsze. Jeśli jednak kupimy dobrą margarynę będzie ono równie smaczne. Utarte jaja należy następnie ostrożnie wlać do naczynia z mączą, po czym dokładnie wymieszać. Jeśli proporcje na ciasto były takie, że powstała masa jest dość rzadka bez obaw możemy sięgnąć po mikser. Jeśli do ciasta dodajemy bakalie należy pamiętać o tym, że wymagają one odpowiedniego przygotowania. Rodzynki zawsze trzeba sparzyć. Bakalie należy zawsze oprószyć mąką i dopiero wtedy wsypać do masy na ciasto. Zabieg ten zapobiega opadaniu bakalii na dno placka. Blachy, w których mamy zamiar piec ciasto ucierane zawsze trzeba nasmarować tłuszczem. Najlepiej sprawdzą się masło. Po posmarowaniu blachę dobrze jest wysypać dokładnie tartą bułką. W początkowym okresie pieczenia temperatura w piekarniku nie powinna być zbyt wysoka.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!