Jakie jajka kupować

Jajka to jeden z chętniej wykorzystywanych w naszej kuchni produktów. Dodajemy je do ciasta i sałatek. Zjadamy je w postaci jajecznicy, omletów, na twardo i na miękko. Aby jednak jajka były pokarmem dostarczającym nam wartościowych składników należy zwracać baczną uwagę na to z jakiego chowu pochodzą. Informację na ten temat znajdziemy na pieczątce, która znajduje się na jajku. Znacząca dla nas jest pierwsza cyfra owej pieczątki. Jeśli dostrzeżemy na niej cyfrę 3 najlepiej zrezygnować z zakupu jajek. Są to bowiem jajka z chowu klatkowego. Kury trzymane są w zamkniętych klatkach i umieszczone piętrowo nad sobą. Kury tak hodowane karmione są sztucznie. Bardzo często dodaje im się do pożywienia antybiotyki oraz hormon wzrostu. Należy pamiętać, że decydując się na zakup takich jajek zjemy z nimi wszystkie te substancje, które w pożywieniu dostały kury. Lepsze są jajka oznaczone cyfrą 2. Jest to chów ściółkowy. Kury nie są w tym przypadku dokarmiane antybiotykami. Takie jajka są więc dla nas o wiele zdrowsze. Kolejnym rodzajem jajek są jajka od kur z chowu wolnowybiegowego. W takich jajkach znajduje się o wiele więcej żelaza. Kury w tym przypadku żywią się naturalnie. Jedynie noce spędzają w klatkach. Najzdrowsze są jajka z chowu ekologicznego. Takie jajka oznaczone są cyfrą 0. Kury odżywiają się naturalnie, a zimą dostają paszę, która posiada specjalny atest ekologiczny.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!