Krótko o miodzie

Miód w polskiej kuchni obecny jest od dawna. Jemy go z chlebem, dodajemy do ciast czy mięsnych marynat. Z całą pewnością warto po miód sięgać. Jest to bowiem produkt, który bogaty jest w wiele cennych witamin. W miodzie znajdziemy witaminę A, B2, C, PP. jest on także cennym źródłem żelaza, fosforu, magnezu. Trzeba jednak pamiętać, że miód poddany działaniu zbyt wysokiej temperatury zupełnie traci swoje wartości odżywcze. Na naszych półkach sklepowych znajdziemy nie tylko miód prawdziwy, ale także miód sztuczny oraz tak zwany miód przemysłowy. Miód sztuczny to mieszanina wody i cukru. Można go używać jedynie do ciast. Nie jest smaczny i w niczym nie przypomina prawdziwego miodu. Jeśli idzie o miód przemysłowy to ministerstwo rolnictwa określiło, że może go cechować nietypowy dla miodu prawdziwego smak lub aromat. Może to być także miód, który został przegrzany lub który zaczął już fermentować. Zanim więc zdecydujemy, który miód kupić zawsze powinniśmy czytać dokładnie etykietki na opakowaniu. Kupując miód warto pamiętać o tym, że krystalizuje się tylko i wyłącznie miód prawdziwy. Jeśli więc miód stoi u nas na półce już od bardzo dawna a nadal ma płynną konsystencję oznacza to, że kupiliśmy sobie miód oszukany. Trzeba zapamiętać, że proces krystalizacji to najlepsza wskazówka co do jakości miodu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!