Kuchnia Maroka i Tunezji

Kuchnia Maroka i Tunezji jest mocno związana z tradycjami kuchni francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej. Połączenie tradycyjnej kuchni arabskiej z kuchnią europejską zaowocowało potrawami przyrządzanymi na oliwie, do których obowiązkowym dodatkiem są pomidory, czosnek, cebula, strąki papryki i ciecierzyca. W ten sposób w kuchni Maroka i Tunezji powstały bardzo pikantne i aromatyczne potrawy o mocno wyrafinowanym smaku, które są w stanie zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Stare arabskie dania, wśród których jest między innymi kuskus, przekroczyły granice Maroka i Tunezji i dziś możemy je znaleźć nawet w kuchni francuskiej. Nazwa „kuskus”wywodzi się od wyrabianego z kamionki naczynia „keskes” o dziurkowanym dnie, na które nakładane jest drugie naczynie wykonane z miedzi. W ten sposób potrawa gotowana jest na parze, a jej głównym składnikiem jest drobna pszeniczna kasza „faufal”. W kuchni marokańskiej przyrządzana jest także inna potrawa, której nazwa pochodzi od naczynia, w którym potrawa jest przygotowywana. W języku arabskim naczynie to (i potrawa) nosi nazwę „tadżin”. „Tadżin” to rondel z gliny ze spiczastą pokrywą. „Tadżin” umożliwia bardzo długie gotowanie na niewielkim ogniu i pozwala na wchłonięcie przez mięso zapachu warzyw i przypraw oraz osiągnięcie bardzo gęstego sosu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!