Marynaty do mięsa

Z pewnością każdy miłośnik mięsa wie doskonale jak ważną rolę w jego przyrządzeniu odgrywają marynaty. W zależności od rodzaju mięsa oraz naszych upodobań komponuje się różne marynaty. Jeśli potrzebujemy marynatę do steków wystarczy sięgnąć po sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny,miód oraz pieprz. Wszystkie podane składniki należy ze sobą bardzo dokładnie wymieszać a następnie pokryć powstałą mieszaniną steki na przynajmniej trzy godziny. Jeśli szukamy nieco innej niż zwykle marynaty do mięsa drobiowego warto sięgnąć po sos imbirowy, świeżą kolendrę, oliwę, cebulę oraz czosnek. Kolendrę oraz czosnek z cebulą należy drobno posiekać a następnie wszystko wymieszać razem z sosem imbirowym oraz oliwą z oliwek. Tak przygotowaną marynatą należy bardzo dokładnie pokryć mięso na mniej więcej dwie godziny. Do schabu będzie idealna marynata, którą przygotujemy z soku jabłkowego, octu winnego, oliwy, selera, pora, czosnku oraz sproszkowanego imbiru. Seler należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać a pora pokroić na dość cienkie plasterki. Wszystko należy wymieszać z octem, sokiem oraz oliwą i imbirem. W takiej marynacie schab powinien spędzić przynajmniej godzinę. Do baraniny świetnie nadaje się marynata sporządzona z octu winnego, oleju, jałowca, pieprzu, rozmarynu oraz estragonu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!