Niezbędny dodatek do potraw

Niezbędnym dodatkiem do każdej potrawy są przyprawy. Wśród przypraw znajdują się przyprawy korzenne, warzywne i ziołowe. Wśród przypraw ziołowych znajduje się bazylia. Jest to bardzo aromatyczna przyprawa ziołowa, którą w małych ilościach możemy dodawać do zupy jarzynowej, pomidorowej, zielonej sałaty czy gotowanych jarzyn. Bazylia jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do pizzy i spaghetti. Suszoną bazylię kupimy w każdym sklepie spożywczym, świeżą możemy wyhodować sami w ogródku, w doniczce na parapecie okna lub w balkonowej skrzynce. Nasiona bazylii są w chwili obecnej dostępne praktycznie we wszystkich sklepach ogrodniczych. Niezbędnym dodatkiem do pomidorów, sosów, spaghetti i pizzy jest oregano. Bardzo często wykorzystywaną przyprawą są liście laurowe. Są one niezbędnym dodatkiem do gotowanej kapusty, pasztetu, wszelakich sosów i marynat. Bardzo chętnie używaną przyprawą jest dodawany do zupy fasolowej, flaków, czy pieczonych mięs majeranek. W kuchni często wykorzystuje się Mixed herbs. Pod tą obco brzmiącą nazwą kryje się ziołowa mieszanka przygotowana z suszonych i wymieszanych ziół. W jej skład wchodzi: majeranek, tymianek, oregano i natka pietruszki. Mixed herbs możemy dodawać do zapiekanek, pieczonych mięs, sosów i zup. Do wielu zup, sosów, wędlin dodajemy czosnek. Zamiast świeżego możemy użyć soli czosnkowej.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!