O cieśnie naleśnikowym

Naleśniki są jednym z bardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Z pewnością każdy, kto je choć raz przyrządzał dysponuje swoim, najlepiej sprawdzającym się przepisem. Niektórzy przygotowują ciasto naleśnikowe jedynie z mleka, wody oraz mąki. Inni dodają do niego także jajko oraz odrobinę gazowej mody mineralnej aby ciasto było bardziej puszyste. Jeszcze inni dodają do masy pianę ubitą z białek. Bez względu na to jaki mamy przepis na naleśniki powinniśmy pamiętać o tym, że idealne ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, która jednak ładnie spływa z łyżki. Jeśli uda nam się uzyskać takie ciasto nasze naleśniki będą puszyste i bardzo delikatne. Masę na naleśniki możemy na różne sposoby nieco ubarwić. Jeśli ciasto ma służyć zarówno do farszu słodkiego, jak i słonego należy je lekko posolić i wsypać szczyptę cukru. Jeśli jednak przygotowujemy je do naleśników tylko i wyłącznie deserowych możemy dodać do niego laskę wanilii czy odrobinę miodu. Można do ciasta wsypać także kakao. W ten sposób uzyskamy naleśniki w kolorze czekolady. Mało kto wie, że do surowego ciasta możemy także dodać owoce lub warzywa. Trzeba je tylko albo bardzo drobno pokroić albo zetrzeć na tartce. Do naleśników na słono idealnie pasuje szpinak. Trzeba jednak pamiętać, że naleśniki z takimi dodatkami mogą nie wyjść nam idealnie gładkie.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!