O kuchni rosyjskiej

Bez wątpienia do światowej czołówki kulinarnej należy kuchnia rosyjska. W kuchni rosyjskiej odnajdziemy wiele elementów zaczerpniętych z kuchni francuskiej. Wpływy kuchni francuskiej na kuchnię rosyjską datują się na czasy po Kongresie Wiedeńskim. W tym okresie wielu francuskich kucharzy znalazło zatrudnienie na dworach rosyjskiej magnaterii, wzbogacając tym samym kuchnię rosyjską o dania sięgające swym rodowodem kuchni francuskiej. Wiele potraw z kuchni rosyjskiej zyskało uznanie na całym świecie, można je dziś znaleźć w menu wielu restauracji na świecie. Kuchnia rosyjska słynie między innymi z zakusek, czyli występujących w niezliczonych ilości odmian przekąsek. Zakuski są często przygotowywane z dodatkiem łososia lub kawioru. Z kuchni rosyjskiej wywodzi się znany także w polskiej kuchni kulebiak. Kulebiak przygotowywany jest z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Na ciasto układa się warstwy farszu przygotowane z ryżu, łososia lub kapusty. Z kuchni rosyjskiej wywodzą się także okrągłe kotleciki z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem śmietanowego sosu. Kotleciki te są znane pod nazwą bitki. Inną wersją bitek wołowych są bitki przygotowywane z drobno posiekanej cielęciny. Do bitek tych dodaje się pokrojoną w paseczki szynkę, ozorek i borowiki. Bitki te podaje się w towarzystwie szarego sosu, a noszą one nazwę „bitki Skobielewa”.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!