O kuchni rumuńskiej

W kuchni rumuńskiej znajdziemy wpływy kuchni francuskiej, włoskiej, ale głównie kuchni tureckiej. W kuchni rumuńskiej królują potrawy przyrządzane z wołowiny, baraniny i cielęciny. Potrawy mięsne przygotowywane są zazwyczaj na ruszcie. W kuchni rumuńskiej do smażenia potraw używane są delikatne oleje roślinne, szczególnie chętnie jest używany olej słonecznikowy. Ważne miejsce w kuchni Rumunii zajmuje kukurydza. Jedną z narodowych potraw rumuńskich jest przyrządzana z kaszy kukurydzianej mamałyga. Mamałygę przyrządza się na wiele sposobów. Mamałyga może być podawana na gorąco z dodatkiem mleka, śmietany lub sera, ale także na ostro. Do najbardziej typowych rumuńskich przekąsek należy „mititei”. Są to przyrządzane z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, z dodatkiem dużej ilości czosnku, pieczone na ruszcie kiełbaski. Pozostałością wpływów kuchni tureckiej są „sarmale”. „Sarmale” to gołąbki przygotowywane z mięsa i ryżu. „Sarmale” zawijane są w liście kwaszonej kapusty, w liście świeżej kapusty lub w liście winorośli. Jeżeli potrawa przyrządzana jest z liśćmi świeżej kapusty, przygotowane „sarmale” zalewane są naturalnym kwasem, który przygotowuje się z fermentującej mąki kukurydzianej i żytniej maki razowej. Z kuchni tureckiej pochodzą także rumuńskie desery, m. in. chałwa, baklawa.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!