O kuchni węgierskiej

Dość dużą popularnością w naszym kraju cieszy się kuchnia węgierska. Wielu naszym rodakom kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z papryką. Warto wiedzieć, że papryka w kuchni węgierskiej pojawiła się dopiero na początku XIX wieku. Wprowadzenie papryki do swojej kuchni zawdzięczają Węgrzy Turkom, który okupując kraj przez długie lata uprawiali paprykę początkowo tylko na własne potrzeby. W kuchni węgierskiej królują potrawy przyrządzane z wieprzowiny o bardzo wysokiej jakości i wieprzowy smalec. Mięsne potrawy przyrządza się najczęściej dusząc je ze zrumienioną na smalcu cebulą. Mięsne potrawy najczęściej zaprawiane są śmietaną. Dodając do potrawy paprykę, nigdy nie rumienimy jej jednocześnie z cebulą. W pierwszej kolejności rumienimy cebulę, następnie naczynie z cebulą zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę, dolewamy niewielką ilość wody i dopiero wtedy stawiamy naczynie ponownie na ogniu. Jeżeli postąpimy odwrotnie, zawarty w papryce cukier ulegnie karmelizacji, papryka nabierze gorzkiego smaku i zepsuje smak przyrządzanej przez nas potrawie. Kuchnia węgierska znana jest także z wielu słodkich dań. Jednym z nich jest tort Dobos. Autorem tego tortu jest żyjący w XIX wieku cukiernik József C. Dobos. Ze słodkich węgierskich dań warto wymienić także Vargabeles. Jest to zapiekany makaron z dodatkiem śmietany, rodzynek, jaj i twarogu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!