O mięsie ze zwierząt łownych

Mięso pochodzące z dzikich zwierząt łownych to dziczyzna. Mięso, które pochodzi od dzikich zwierząt łownych zdecydowanie się różni od mięsa zwierząt hodowlanych. Mięso to jest o wiele ciemniejsze i twardsze od mięsa zwierząt rzeźnych. Ponieważ jest twarde wymaga długiego okresu dojrzewania. Dziczyzna jest mięsem bardzo cenionym w kuchni europejskiej. Jest to bowiem mięso, które nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, zawiera mniejsze ilości tłuszczu niż mięso zwierząt rzeźnych, jest też bogate w białka i witaminy. Dziczyzna nie zawiera cholesterolu. Do przyrządzania potraw najczęściej wykorzystywane jest mięso saren, dzików i jeleni. Mięso z sarny po upolowaniu powinno dojrzewać w chłodnej, wynoszącej około 7°C, temperaturze. Dojrzewanie powinno trwać dwie doby. Sarnina jest najbardziej cenionym przez kucharzy i smakoszy rodzajem dziczyzny, nic więc dziwnego, że za kilogram sarniego combra musimy zapłacić ponad 100 zł. Mięso z dziczyzny możemy gotować, dusić, czy smażyć. Wiele gospodyń przyrządza także z dziczyzny wyborne pasztety, w tym francuską terrinę, do której wykorzystuje się łopatkę, karczek lub udziec sarny. Przygotowując dziczyznę koniecznie trzeba do niej dodać ziarna jałowca, liście laurowe, pieprz, majeranek. Dobrym dodatkiem będzie także korzeń imbiru, tymianek i kolendra.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!