O rodzajach czekolady

Mówiąc o kulinariach i słodkościach z całą pewnością należy chociaż w kilku słowach wspomnieć o czekoladzie. Jest to bowiem najpopularniejszy i najbardziej lubiany słodki przysmak, który zjada się niemalże na całym świecie. Warto podkreślić, że czekolada czekoladzie jest z całą pewnością nierówna. Można bowiem wskazać kilka podstawowych rodzajów czekolad. Zalicza się do nich czekoladę naturalną (inaczej bywa nazywana gorzką), kuwerturę, czekoladę mleczną oraz czekoladę białą. Czekolada gorzka jest z całą pewnością królową wśród wszystkich czekolad. Aby czekoladę można było określić jako gorzką musi ona zawierać przynajmniej 34 procent kakao. Czekolady gorzkie, które uważane są za te dobrej jakości zawierają kakao przynajmniej 60 procent. W tych najlepszych znajdziemy go czasem aż 90 procent. Kuwertura to czekolada, w której znajdziemy około 35 procent masła kakaowego. Taka czekolada wykorzystywana jest powszechnie do founde czekoladowego oraz robienia polewy. Czekolada mleczna to ten rodzaj czekolady, który na całym świecie cieszy się największą popularnością. Najczęściej czekolady mleczne składają się z 11 procent miazgi kakaowej, 3 procent masła kakaowego, 20 procent mleka w proszku, 65 procent cukru. Niektórzy producenci dodają do czekolady mlecznej także wanilię. W czekoladach białych nie znajdziemy z kolei kakao.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!