O różnorakich roladach

Ozdobą szlacheckich uczt były rolady z prosiaka. Dzisiaj to niezwykle wykwintne danie możemy spotkać w menu wielu wykwintnych restauracji w Polsce. Rolada mięsna jest potrawą nie tylko bardzo smaczną, ale także potrawą niezwykle efektownie prezentującą się na półmisku. Do przygotowania mięsnych rolad używa się cienkich płatów mięsa, który następnie pokrywany jest farszem. W skład farszu wchodzi często wiele, znakomicie przyprawionych składników. To właśnie dobór składników farszu i dodawanych do niego przypraw decyduje o wybornym smaku i pięknym wyglądzie rolady. Rolady mięsne można podawać na zimno lub na gorąco. Te serwowane na zimno bardzo często są przyrządzane w galarecie. Rolady podawane na zimno to znakomita przekąska. Rolady podawane na gorąco mogą być głównym daniem obiadu. Do przygotowania rolad mięsnych wykorzystujemy płat lekko rozbitego mięsa lub tuszkę drobiową, którą należy wyluzować z kości. Płat mięsa lub drobiową tuszkę napełnia się przygotowanym farszem, zwija, zszywa, a następnie piecze w piekarniku lub gotuje w uprzednio przygotowanym wywarze z warzyw. Roladę możemy przygotować także w zwilżonej serwecie. Taką roladę studzimy w wywarze, z serwety wyjmujemy po jej zupełnym ostygnięciu. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie rolady z drobiu. Galantyny są odmianami rolad, które przyrządza się w zasadzie wyłącznie z drobiu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!