O rybach słodkowodnych

Ryby słodkowodne są zdrowe, dlatego polecają je lekarze, ale są też smaczne, więc są polecane przez smakoszy. Wśród wielu gatunków ryb słodkowodnych jedną z najbardziej znanych jest karp królewski, inaczej nazywany lustrzeniem. W naszym kraju karp spożywany jest najczęściej podczas tradycyjnej kolacji wigilijnej mimo, że jest to ryba dostępna w ciągu całego roku. Jest bowiem hodowana w stawach hodowlanych. Najsmaczniejsze potrawy przygotujemy z karpia o wadze od 1 do 1,5 kilograma. Mięso ze starszych i większych okazów będzie bardzo tłuste. Karpia możemy przyrządzać na wiele sposobów. Jego delikatne mięso o żółtoróżowej barwie możemy gotować, dusić czy smażyć. W sklepach rybnych dostaniemy karpia w całości, ale także filety lub dzwonka. Ozdobą staropolskiej kuchni był sandacz, który dzisiaj uważany jest za najbardziej upragnione trofeum wędkarza. Mięso sandacza jest białe i chude, ale niestety bardzo ościste. Wiele sklepów rybnych oferuje sandacza już podzielonego na dzwonka lub filety, ale kupimy go również w całości. W polskich wodach żyje także sum europejski o smacznym, białym mięsie. Mięso z suma możemy wędzić w gorącym dymie, gotować lub smażyć. W wodach słodkich żyje także węgorz. Poza krainą Wielkich Jezior Mazurskich rzadko kupimy świeżego węgorza, najczęściej w handlu dostępny jest węgorz wędzony.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!