O wigilijnych deserach

Większości z nas Wigilia kojarzy się przede wszystkim z grzybami, śledziem i kapustą. Jednak nie byłoby tego dnia również bez wyśmienitych deserów, które zazwyczaj jadamy tylko w ten wyjątkowy dzień roku. Na każdym wigilijnym stole powinien zagościć kompot z suszu. To właśnie nim popijamy wszystkie danie wigilijne. I chociaż spożywamy go przez całą kolację to z całą pewnością możemy go także uznać za deser. Do jego przygotowania potrzebujemy suszone jabłka, gruszki, śliwki. Możemy także dodać odrobinę suszonych fig. Aby kompot nabrał nieco większego wyrazu warto dodać do niego sok z cytryny. Najbardziej znanym wigilijnym deserem jest z całą pewnością kutia, która pochodzi z kuchni wschodniej. Składają się na nią ziarna pszenicy, czasem maku oraz miód. W niektórych rejonach dodaje się do niej także bakalie. Kutia jest potrawą bardzo symboliczną. Jej zjedzenie ma gwarantować powodzenie na cały nadchodzący rok. Miód symbolizuje słodycz, natomiast mak spokój i wytchnienie. Wigilijnym deserem jest także w wielu domach kisiel z żurawiny. Do jego przygotowania potrzebujemy mrożoną żurawinę, cukier, wodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz goździki. Warto dodać, że w niektórych miejscach leżących na wschodzie Polski jako świąteczny deser podaje się także kisiel, który został przygotowany z owsa.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!