O wigilijnych pierogach

Wigilia to z całą pewnością czas niezwykły także pod względem kulinarnym. Bardzo często w ten jedyny dzień w roku jadamy to, czego podczas całego roku w naszej kuchni nie uświadczymy. Są jednak także potrawy wigilijne, które na ten dzień przyjmują nieco bardziej odświętną postać. Taką potrawą są z całą pewnością pierogi, które przecież przygotowujemy cały rok. W Wigilię zmienia się jednak nieco farsz pierogów. Przede wszystkim pozbawiony jest on mięsa. Najbardziej popularnymi pierogami na Wigilię są oczywiście te z kapustą kiszoną oraz grzybami. Idealnie smakują z wigilijnym czerwonym barszczem. Ciekawą propozycją są także pierogi z soczewicą. We wschodnich rejonach kraju podaje się z kolei pierogi z farszem z kaszy gryczanej. Aby były bardziej odświętne do farszu dodaje się również grzyby. W Małopolsce pierogi z kaszą gryczaną wzbogacane są z kolei białym serem. W Wigilię możemy podać także tradycyjne pierogi ruskie, które napełnione są farszem przygotowanym z ziemniaków oraz białego sera. W Małopolsce zamiast tradycyjnego twarogu używa się do nich przepysznej bryndzy. Jeśli lubimy pierogi na słodko możemy na Wigilię przygotować farsz z suszonych śliwek. Śliwki należy dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a następnie ugotować z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu śliwki należy rozetrzeć na idealnie gładką masę.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!