O włoskich makaronach

Daniem, które wszystkim kojarzy się z Włochami jest pasta. Pasta to makarony podawane z farszem lub sosem. Najpopularniejszym w Polsce jest makaron spaghetti, jednak mieszkańcy Włoch znają ponad 300 rodzajów makaronu. Wśród rodzajów włoskiego makaronu znajduje się fusilli lunghi. Jest to długie i spiralnie skręcone spaghetti. Innym rodzajem włoskiego makaronu jest mafalde lub lasgnette w postaci długich, szerokich wstążek z pofalowanymi brzegami. Wśród rodzajów włoskiego makaronu znajdziemy także linguine. Jest to makaron w kształcie długich, spłaszczonych pręcików. Ten makaron swoim kształtem bardzo przypomina najpopularniejszy w naszym kraju makaron spaghetti. Do nadziewania różnymi rodzajami farszu używany jest makaron cannelloni, który ma kształt bardzo grubych rurek o długości około 10 cm. Wiele rodzajów włoskiego makaronu produkuje się wyłącznie z wysokogatunkowej mąki i wody. Taki makaron nosi nazwę pasta secca. Makaron, do produkcji których dodawane są jajka noszą nazwę pasta al΄uovo. Często włoskie makarony są barwione sokiem z buraków, pomidorami lub szpinakiem. Makaron podawany na sposób włoski powinien być ugotowany al dente. Tak ugotowany makaron jest jędrny, w trakcie spożywania stawia lekki opór zębom, lecz nie jest surowy. Czas gotowania makaronu jest zawsze podany na opakowaniu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!