O zupach wigilijnych

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jest to czas niezwykły także pod względem kulinarnym. Warto więc bliżej przyjrzeć się potrawom, które w ten magiczny czas pojawiają się na naszych stołach. W większości polskich domów obowiązkową zupą podawaną w Wigilię jest barszcz czerwony. Pierwsze przepisy na tą przepyszną zupę pochodzą już z XVI wieku. Najlepszy jest oczywiście barszcz przygotowany na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Można go jednak ugotować również na świeżych burakach. Barszcz w Wigilię najczęściej podawany jest z uszkami, które nafaszerowane są grzybami. Niektórzy preferują barszcz z pasztecikami lub krokietami. Można je przyrządzić z samych grzybów lub też grzybów i kiszonej kapusty. Barszcz można podawać także do pierogów. W górach typową zupą wigilijną jest kwaśnica, którą na ten dzień przygotowuje się bez dodatku mięsa. Dla wielu osób nie ma również Wigilii bez zupy z suszonych grzybów. W niektórych rejonach podaje się także zupę rybną. Regionem, w którym jest niezwykle popularna jest Śląsk. Z kolei na Pomorzu przed wiekami wigilijną zupą była polewka piwna. W wielu domach przyrządza się ją do dzisiaj. Do jej przygotowania potrzebujemy jasne piwo, kwaśną śmietanę, jaja, cukier oraz biały ser. Jeśli lubimy zupy na słodko sprawdzi się także zupa migdałowa.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!