Obowiązkowe składniki włoskiej pasty

Na polskich stołach coraz częściej goszczą włoskie makarony. Aby przygotowywane przez nas potrawy miały naprawdę włoski charakter, powinny być przyprawione świeżymi ziołami. Do potraw w stylu włoskiej pasty konieczny jest dodatek bazylii, tymianku, oregano, szałwii, rozmarynu i natki pietruszki. Dodając zioła do potraw, dodawajmy je z umiarem, tak aby nie zagłuszyły one smaku głównych składników. Nieodzownym składnikiem włoskiej pasty jest także ser. Produkowany z mleka bawolic lub krów ser mozzarella to niedojrzewający ser podpuszczkowy. Mozzarella najczęściej formowana jest w kule przechowywane w solance lub maślance. Na całym świecie znany jest parmezan. To najpopularniejszy ser, który ściera się na tarce. Parmezan jest serem twardym, o ostrym zapachu i smaku. Jego nazwa wywodzi się od nazwy włoskiego miasta Parma, w którym ser był początkowo produkowany. Innym rodzajem sera jest ser ricotta, który jest produkowany z serwatki, która powstaje podczas produkcji mozzarelli. Obecnie Włosi produkują ricottę także z mleka owczego. Ricotta charakteryzuje się mocno ziarnistą strukturą i słodkim smakiem. Dodatkiem do włoskiej pasty może być także ser gorgonzola. Gorgonzola to niezwykle aromatyczny niebieski ser pleśniowy. Włosi podają pastę zawsze przed daniem głównym, gdyż zaliczają ją do pierwszych dań.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!