Pacha na Wielkanoc

Wielkanoc to czas radości, dla wyznawców wiary chrześcijańskiej, z powodu zmartwychwstania Chrystusa. Z tej okazji w domach świętuje się przy suto zastawionych stołach. Potrawy są różnorodne, robione z jajek, wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Oczywiście, jak w każde święta, nie może zabraknąć słodkich dodatków, czy to w postaci ciast czy potraw na słodko. Jedną z nich tradycyjna staropolska pascha Wielkanocna. Jest to potrawa na słodko, której się nie piecze. Porównywalna jest z Bożonarodzeniową kutią, jednak ma zupełnie inne składniki. To potrawa wywodząca się z kresów wschodnich. Jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Robiona jest z mleka i jajek, które mają być symbolem odradzania się przyrody na wiosnę, z bakalii tj. orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa. Bakalie i cukier są symbolem dobrobytu. Kształt paschy – ścięta piramida, uchodzi za symbol grobu Chrystusa. Na paschę gotuje się mleko ze śmietaną i prawdziwą wanilią. Powinno się gotować tak długo, aż zgęstnieje i powstanie ser i serwatka. Następnie ser należy odcedzić. Później uciera się masło z cukrem, do którego dodaje się ser, który wcześniej zrobiliśmy oraz bakalie, powinno ich być stosunkowo dużo. Następnie całość masy należy dobrze wymieszać, odcedzić na durszlaku i włożyć do lodówki. Pascha powinna pozostać w lodówkę około 24 godzin, następnie delikatnie należy ułożyć ją na talerzu i według własnej koncepcji, udekorować bakaliami.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!