Pochodzenie tradycyjnej kutii

Kutia obecnie spotykana jest w niektórych regionach naszego kraju, jako potrawa przygotowywana na Wigilię. Oryginalnie kutia jest daniem pochodzącym z kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz rosyjskiej. Jest też ważnym elementem dawnej polskiej kuchni kresowej. To właśnie kresowiacy oraz ich potomkowie rozpowszechnili ją w niektórych regionach kraju. Nazwa kutia pochodzi z języka ukraińskiego. Oryginalne słowo, od którego pochodzi nazwa kutia oznacza ziarno. Jednak ludowa etymologia wskazuje również na słowo, które możemy przetłumaczyć, jako kąt. Kutia jest również jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wigilii. Podstawowymi składnikami typowej kutii są ziarna odtłuszczonej pszenicy, ziarna maku, bakalie, słód oraz miód. Ponadto mogą tam występować inne dodatki zależne od regionu czy przepisu. Dodatkowo w wielu przepisach uwzględnia się dodanie śmietany lub też mleka. Według oryginalnego przepisu zamiast mleka krowiego dodawano mleko powstałe przy mieleniu maku. W obecnych przepisach uwzględnia się składniki takie jak skórka pomarańczy czy migdały. Kiedyś jednak takowe składniki były mało dostępne lub wręcz nieznane. Warto zauważyć, że na przykład na Białorusi zamiast pszenicy używa się kaszy jęczmiennej lub też nawet ryżu. Istnieją również wersje kutii przygotowywanej na słono bez udziału miodu czy bakalii. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego przepisu.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!