Potrawy z dziczyzny

W kuchni europejskiej spotkamy wiele potraw przyrządzanych z dziczyzny. Zanim dziczyzna zostanie poddana obróbce termicznej należy ją zamarynować w marynacie warzywno-octowej lub w bejcy winno-musztardowo-oliwnej. Do przygotowania marynaty używamy octu rozcieńczonego w proporcji 1:4 octu, czyli na jedną szklankę octu dodajemy cztery szklanki wody. Wodę z octem należy zagotować, a następnie dodać do niej startą na dużych oczkach tarki włoszczyznę, ziarnka czarnego pieprzu oraz kilka sztuk goździków. Bejcę przygotowujemy z białego wina, musztardy, oliwy i dżinu. Dodajemy do bejcy również przyprawy takie jak: majeranek, tymianek, pokruszony liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i jałowca. W przygotowanych marynatach lub bejcach trzymamy mięso przez dwie doby. Mięso w marynacie lub bejcy trzymamy oczywiście w lodówce, pamiętając, aby kilkakrotnie mięso obrócić. Mięso z dziczyzny możemy smażyć. Do smażenia najlepszy jest pochodzący z sarny comber, ale także polędwiczki z dzika, sarny, czy jelenia. Do smażenia dobrze jest użyć klarowanego masła lub gęsiego smalcu. Mięso smażymy bardzo krótko. Do potraw z dzika dodajemy czosnek, rozmaryn i jałowiec, do bardzo delikatnego w smaku mięsa sarny stosujemy niewielkie ilości przypraw. Potrawy z dziczyzny możemy podawać z sosami grzybowymi. Najlepsze będą sosy przygotowane na bazie kozaków, podgrzybków i prawdziwków.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!